Världens mest stinkande ost.

När det gäller ostdoft har min devis ofta varit ”the more the merrier”. När doften påminner om något man skrapat fram bakom ett mycket gammalt kylskåp då vet man att osten levererar. När det gäller den franska osten Vieux Boulogne spelar den dock i en helt egen liga. Den har nämligen vid flera tillfällen utsetts till världens mest stinkande ost av forskare vid brittiska Cranfield University. Kanske hade man spontant trott att en långlagrad blåmögel skulle ligga i topp och jäsa, men icke. Det avgörande för Vieux Boulognes extrema doft är tydligen att den är tvättad med öl vars bakterier reagerar med mjölkenzymerna på ett minst sagt speciellt sätt och skapar den ”toalettliknande” odören.

Hur det ligger till med smaken är dock höljt i dunkel eftersom den verkar vara vansinnigt svår att få tag på i Sverige, men enligt osäkra källor är den mildare och angenämare än doften = tumme upp.

Bild

 

Hur kan den här gulliga osten vara en sådan stinkbomb?

1 tanke på “Världens mest stinkande ost.

  1. Detta fick mig att tänka på en look a like-ost som jag hade en gång: Hjärtevännen öppnade kylskåpet och utbrast: ”Det är något djur som måste ha dött här!?!” Vi skrattade gott när det bara var go’ osten från ostbrickan och inget annat…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s