Halloumi-tider hej hej!

Grillen är framme, rosén är immig och folk är brunbrända och fria. Det är ett Instagram-moment helt enkelt. Sommarkvällarna spenderas ofta och gärna runt grillen och oavsett om du lägger på en välhängd entrecôte (naturligtvis från en ekologisk gård) eller egenfångad makrill är det aldrig, jag menar aldrig, fel att en Halloumi gör dem sällskap. Det är något med denna gnisslande lilla godsak som gör att jag så här på sommaren, åtminstone en gång i veckan, behöver den. Helst grillad. I en ruccolasallad, till färskpotatisen, mellan hamburgerbröden eller på grillspettet.

Halloumi tillverkas bara på Cypern av inhemsk får-, get- och komjölk och viks för hand. Förr använde man bara mjölken från get och får eftersom det inte fanns kor på Cypern. Vet inte om den var godare då, men uppenbarligen duger dagens recept gott. Gnisslet beror på att man kokar osten innan man kryddar upp den med mynta och det är väl det gummiaktiga som delar folk i två läger – för eller emot. Svårt att omvända icke övertygade om att den är smarrig, men ett tips är att grilla lite större bitar och sedan skära den, då stelnar den inte så fort på tallriken. Ett annat hett tips är att inte köpa en ost vars förpackning är spänt uppblåst, not so smarrig. Så kom ihåg Halloumin i sommar, allt blir lite bättre så.

Bild

Bilden är lånad från Fontana.

4 tankar på “Halloumi-tider hej hej!

  1. Pingback: Special price på Halloumi. | Say Cheese

  2. Pingback: Brie på galler. | Say Cheese

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s