En god anledning att älska hösten: Raclette

Mörker. Bokstavligen. Bara en tidsfråga innan snön faller och väcker plåtslagarna ur sin sommardvala för att hacka istappar från tak. För att överleva denna årstid krävs stearinljus, massor av varm dryck och framförallt varm ost. Vi har redan betat av ostfondue, men under kategorin ”Varm ost i vinterlandskap” hittar vi ju även Raclette. Den schweiziska/franska osten grillas under järn och äts i flytande form till skinka, potatis och cornichons (eller ren utan tillbehör). Raclette går jättebra att äta utan att först värma men när chansen ges att äta smält ost så tar vi den. Och har man inget järn är det bara att skjutsa in den i ugnen på typ 125° och smälta utan att få färg.

Blev lite extra förtjust när jag hittade en Raclette de chèvre, (av get obviously). Mild och fin, lite dyrare än den av ko, men riktigt god. Möjligtvis kan man äta mindre av getvarianten eftersom smaken inte är riktigt lika neutral som originalet, och det kan ju vara både en nackdel och en fördel. Men just här och nu, när ljusen är tända, tofflorna på och Racletten smält, känns senhösten helt okej.

image Före.

image Efter.

1 tanke på “En god anledning att älska hösten: Raclette

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s