Alla som gillar ost räcker upp ett ben!

Om du är kräsmagad kan du sluta läsa här. Annars är det bara full fart framåt.

Det är dags att prata KVALSTER. Ja, jag menar de där små läbbiga djuren med kloliknande ben, de som lever i damm och varma sängar. Och, listen to this: på ost! Men hiva inte dina ostrester från kylen än, kvalster dyker inte upp hipp som happ på en hederlig Präst bara så där. I ostfallet är det odlade kvalster (fast ändå the real deal!) som tillsätts avsiktligt i vissa sorter, tex Mimolette och Altenburger, för att skruva upp smaken. De små odjuren, sk ”ostor”, trivs som…kvalstret på osten och gosar in sig ordentlig på ytan så att Mimoletten får sin karaktäristiska smak. De är naturligtvis ofarliga att äta, men hur fräscht? Visserligen låter ju inte mögel heller så härligt att äta, och det slinker ju ned, så det kanske inte är så dramatiskt med k-v-a-l-s-t-e-r som det låter. Jag har i alla fall inte testat någon av de aktuella ostarna, och är ärligt talat inte så sugen heller. Mesigt kanske, men sån är jag.

Bild Hej.

 

2 tankar på “Alla som gillar ost räcker upp ett ben!

  1. Var ju sjukt gullig ju! Men sprids kvalstren i butiken? Alltså går de över till andra ostar i disken? Man undrar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s