Skit i osten.

Vi har snackat om kvalster, och mögel är vardagsmat för oss ostfanatiker, men när svenska osttillverkare dränker sina produkter i antibiotika vaknade även den mest sömniga till liv. Inte antibiotika väl? Inte i svenska produkter väl??

Elisabet Höglund skriver om detta i Aftonbladet. Det handlar om att behandla långlagrade ostar med ett högst tveksamt antimögelmedel, Natamycin, även kallad E235, som är ett antibiotikapreparat. Natamycin är visserligen godkänt av Livsmedelsverket, men känns ändå inte skoj. Det är ju något med antibiotika och dess resultat med resistenta bakterier som får svenne banan att gå i taket. Med all rätt vill jag tillägga. Drevet gick på Västerbottensosts mfl Facebook-sidor och enligt ett hundratal kommer nu bojkotten av ostarna som ett brev på posten. Västerbottensosten svarade bara timmar senare.

Bild

Bra att detta tas upp och att folk reagerar. MEN. Det känns ändå som att det är samma människor som blir SUPERFÖRVÅNADE när deras billiga fläskfilé kommer från en plågad tysk gris eller som köper besprutade grönsaker utan att blinka för att sedan grina för att det visar sig att det är GIFT på tomaterna.

Kort summering på en komplex fråga: Livsmedelsindustrin är ful på många sätt och det är inte lätt att förstå alla E-nummer och omskrivningar. Ett hett tips är att köpa ekologiskt, läsa på förpackningen och fortsätta ifrågasätta matfusket. Det ska inte vara lätt att vara människa.

4 tankar på “Skit i osten.

  1. Vilka fler svenska tillverkare använder Natamycin? Om Livsmedelsverket godkänner kanske det inte är så farligt..? ;-)

    • Har inte den fullständiga listan, men vet att Falbygdens Ost och Boxholms ost ligger risigt till när det gäller användandet av Natamycin.
      Norrmejerier (Västerbottensost) har nu tagit till sig av kritiken. Birgitta Sjögren, chef för kvalitet och miljö på Norrmejerier, säger i en intervju på P4 att de nu ska sluta använda ämnet i osttillverkningen och att de eftersträvar produkter utan tillsatser. Heja Norrmejerier! Hoppas nu att de andra följer efter.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s