Svensk lyxost nu i Sverige.

Utländska topprestauranger har länge kunnat servera svenskproducerade unika finostar, som inte ens har funnits tillgängliga i Sverige. Men nu är längtan för stor även här hemma efter riktigt högkvalitativ svensk ost. I samband med Bocus d’Or förra veckan lanserades därför osten Borgholm, (med det fullständiga namnet Unika by Castello Borgholm), av Arla.

Osten är gjord på sommarmjölk (som är fetare) från två utvalda öländska gårdar och lagras i Borgholms slottsruin där miljön tydligen är optimal för detta ändamål. Ruinens kalkväggar ger en karaktäristisk smak; en sötma som påminner om parmesan, enligt Arla själva. Vill man njuta av den öländska rariteten får man boka bord på Mattias Dahlgren, Oaxen, F12, Metropol Palais eller Långbro Wärdshus, där den nu finns på menyn. Känns ändå lite otippat att det är en Arla-ost som tagit sig in på finkrogarna, men Mr Dahlgren verkar sjukt nöjd över valet av Borgholm enligt säkra källor (honom själv), så vi säger väl bara hurra och äntligen!

Bild Öländsk mjölk i lyxförpackning.

4 tankar på “Svensk lyxost nu i Sverige.

  1. Men det finns ju massor av god svensk gårdsost som tillverkas i begränsad upplaga. Dög det inte för finkrogarna??

    • Jo, kan verkligen hålla med om att det finns massor av bra, god, härlig, fin och hantverksmässigt tillverkad ost i Sverige redan. Förmodar att den här nyheten egentligen är störst för Arla. Men ännu en god ost är ju alltid ett plus.

  2. Pingback: D-day. Ostens dag. | Say Cheese

  3. Tyckte den var god. Nötig och rund, fyllig i smaken. Snällare (lenare) än Parmesan och Västerbottenost. Värd att ätas fler gånger. Mums.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s