Gott nytt från Kvibille.

För cirka ett och ett halvt år sedan skapades de Kvibille-ostar som nu landar i butik lagom till julborden. Cheddar, Herrgård, Grevé och Präst 18 månader har fått den optimala lagringen för att smak och konsistens ska nå sin peak. Saltkristallerna har hunnit titta fram och gör att smaken fått en fördjupad karaktär. Herrgård, Präst och Grevé är annars inte de roligaste ostarna, (Kvibille cheddar är ju alltid att lita på), men de 18 månaderna gör så ofantligt mycket att man inte blir besviken någonstans. Det här är riktigt fina bitar svensk ost. Lyxiga på mackan till frullen, himmelska till glöggen eller som omelettens prick över i:t. Vilken av de fyra som blir favoriten är det den personliga smaken som avgör. För egen del är jag alltid extra svag för cheddar.

Summa summarum: alla fyra nyheter har nått perfektion, och är dessutom riktigt prisvärda med tanke på smakhöjden. Runt 115 kr kilot för Herrgården, Prästen och Grevén och ca 130 för Cheddarn. Inte mycket för ostbrickevärda ostar.

Bild

Kvibille 18 månader: Herrgård, Präst, Grevé, Cheddar.

5 tankar på “Gott nytt från Kvibille.

    • Frågar du mig, (och det gör du ju), tycker inte jag att det kan finnas för många ostar. Och ja, man känner skillnad, om än bara marginellt i vissa fall. Men den lilla skillnaden kan ju vara avgörande för om osten är fantastisk eller bara så där. Lagringstiden påverkar främst smakstyrkan och konsistensen; ju längre lagring desto starkare smak och smuligare konsistens. Alla har ju en högst personlig åsikt om vad som är perfektion när det gäller det ena och det andra, så man måste testa sig fram. Det är som med vin; för några funkar en bib andra nöjer sig inte med mindre än en årgångsflarra. Testa och kolla vad du gillar :-)

  1. Älskar lagrade ostar! Till och med barnen vill ha lagrade ostar. ”Tråkostar” – de smaklösa och intetsägande ostarna ratas och rivs sedan ned. Ostdiskarna i vanliga butiken har fullt med sådana, man får leta och leta innan man hittar de goda lagrade. Ser fram emot att smaka dessa från Kvibille, verkar lovande.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s